Voordat we beginnen met het artikel wil ik jullie eerst allemaal waarschuwen. DOe nooit maar dan ook nooit mee aan een pump en dump. Ja het kan je leuke winsten opleveren maar 99,9 keer van de 100 zit j eaan de verkeerde kant en kost het je een bult geld of je blijft zitten met een hoop shitcoins. Onze advies is leer zelf technische analyses (TA) maken en zoek je eigen kansen op. Heb je nog geen ervaring met het maken van TA wellicht is de premium gedeelte binnen onze Discord server wel iets voor jou. Hier leren wij de leden om zelfstandig te traden.

Pump en dump

De massa gelooft dat de markt willekeurig beweegt en de collectieve wijsheid van de investeerders afbeeldt, de waarheid is het tegenovergestelde. De onzichtbare hand is een fabel. De prijzen zijn altijd al gemanipuleerd door de overheid via wetten en regulaties. Insiders controleren de markt en manipuleren het omhoog en omlaag om winst te maken. Manipulatie is overal en niet te vermijden. Het gebeurt op een grote schaal bij iedere financiële mark: stocks, bonds, commodities, currencies en zo voort. Er zijn ook andere types van manipulatie zoals sociale- en nieuws manipulatie: het spel van teleurstelling. Whales bekijken is een strategie waar je alle trades van invloedrijke traders volgt. Whales zijn traders die met grote bedragen spelen en hun acties hebben een grote impact op de markt. Het doel van dit boek is om te kunnen traden in de schaduw van het slimme geld, verstaan hoe de manipulatie werkt en winstgevend worden door het te begrijpen. De meeste traders verstaan volume implicaties niet en hoe belangrijk het is in hun analyse van een markt.

Op ieder moment zijn er traders die een long of short positie hebben, holden, sommigen kijken van de zijlijn en anderen zijn reeds in een winstgevende positie. Long betekend dat een trader iets koopt, met het gedachte dat hetgeen dat hij gekocht heeft zal stijgen. Short betekent het omgekeerde, de trader verkoopt een product om het later goedkoper terug aan te kopen. Wanneer men een trade opent registreert een exchange dit als volume. Whales vertegenwoordigen een 70-80% van het volume dat je kan zien. Dit is groot genoeg om de richting van de markt te bepalen.

Ik zal me focussen op hoe manipulatie werkt en meer vertellen over de gedachten van een markt manipulator. Mensen traden om winst te maken. Velen zijn nauwkeurig in het openen van een trade, je hoofd breken op welke prijs je zal kopen en verlopen, sommigen bezitten kennis over TA, maar op het einde van de rit behalen ze nog altijd geen winst. Dit is niet ongewoon, voor degenen die het begrip whale niet begrijpen. Ze hebben geen medelijden en zijn zeer geduldig. Een prijs zal nooit te hoog of te laag zijn voor hen. Prijzen mogen 100% stijgen en toch is het niet te laat voor hen om een positie te openen. Het principe is: buy low, sell high of buy high and sell higher! Voor de meesten is het juist een pump en dump. In de realiteit is dit anders. Er zijn verschillende fases om een pump en dump succesvol uit te voeren.

  • Positie opbouwen
  • Prijs drukken
  • Test pump
  • Echte pump
  • Shakeout
  • Herverdelen en distributie
  • Posities sluiten – de dump

Positie opbouwen
Er zijn verschillende manier om een positie op te bouwen. In deze fase waar whales een groot deel van de markt moeten bezitten om te pumpen, wordt er gebruik gemaakt van micro buys. Er worden kooporders geplaatst van een relatieve kleine omvang, de prijs wordt er niet door naar boven gejaagd en laat niets vermoeden van de aanwezigheid van een whale. Some munten hebben een heel laag volume waardoor het zeer lang duurt om een positie op te bouwen via deze manier. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een pump om andere mensen aan te moedigen om hun markt aandeel te verkopen. Deze pumps worden kleiner en kleiner om de mensen te overtuigen om te verkopen.

Prijs drukken
Het is tegensprekend dat men de prijs drukt terwijl men het wil pumpen. Zoals eerder aangehaald, de prijs maakt niet uit voor de whales zolang ze hoger kunnen verkopen. Ieder bedrijf of industrie wil hun kosten zo lag mogelijk houden. In deze fase zullen zullen ze alles opstapelen dat ze gekocht hebben om de prijs zo laag mogelijk te krijgen via sell walls om zo nog goedkoper te kunnen kopen. Deze sell walls moeten enkel maar zichtbaar worden in het order boek om de vraag te doen dalen.

Test pump
Een test pump gebeurt voor de effectieve pump. Whales testen de markt. Zo zijn ze zeker dat ze de volledige controle hebben over de markt. Het hele proces herhaalt zich regelmatig voor de echte pump plaatsvindt. Door de test pump weten de whales waar de volgende weerstand zal zijn en hoeveel weak hands er aanwezig zijn. Whales houden niet van weak hands aangezien ze geen ondersteuning bieden tijdens de pump. Ze doen er alles aan om de weak hands te doen verkopen in eerste fases van de pump, ongeacht hoe lang het duurt.

Echte pump
De weak hands hebben verkocht en de whales hebben hun markt aandeel dat ze nodig hebben. Ze zijn klaar om in actie te schieten.

Shakeouts
Shakeouts zijn een gedwongen prijs beweging met als doel om het publiek te doen verkopen om zo gemakkelijker een positie op te bouwen. Dit is de meest brutale gedeelte om de weak hands eruit te krijgen. Whales kunnen de prijs zelfs ver onder hun aankoop duwen om zoveel mogelijk mensen te laten verkopen. Verliezen zijn niet belangrijk aangezien het enkel een verlies is op papier en ze over genoeg geld beschikken om de prijzen te pumpen. Mensen die niet in staat zijn om dergelijke psychologische marteling te ondergaan, zullen hun aandeel verkopen.

herverdeling en distribution
Dit gedeelte wordt meestal gebruikt om hun portfolio te her balanceren. In een test pump kunnen ze een deel van hun markt aandeel verkocht hebben. Het idee is vrij simpel: in een pump kunnen ze hun eigen sell walls opkopen, maar ook andere verkoop orders. Ze kopen bijgevolg meer dan wat ze nodig hebben. Zo verkopen ze een gedeelte van hun markt aandeel aan traders. Soms dien het als ondersteuning en om het risico te verminderen en veilige val. Als voorbeeld: whales verkopen een gedeelte aan jou voor 5 euro en ze duwen de prijs naar 4,5 euro. Whales weten dat het gedeelte data an 5 euro verkocht is niet opnieuw verkocht zullen worden aan 5 euro. Traders willen hun positie sluiten met winst en zullen bijgevolg niet verkopen aan 5 euro. Het woord veilig toont aan dat de whales niet gaan dumpen. Dit gebeurt vaak, het is net als een pak kaarten die door het hele proces gedeeld wordt, en de prijs wil hoger gaan dan de prijs waar traders gevangen zitten.

Positie sluiten – de dump
Dit is de laatste fase. Hier nemen whales hun winst en verlaten de markt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De meest voorkomende gedachte dat iedereen had is dat whale in kleine gedeelten verkopen of een grote gedeelten dumpen in buy walls. Dit is niet de meest winstgevende manier om te verkopen. Een methode die ze wel gebruiken is verkopen tijdens een pump. Dit werkt omdat ze hun sell walls plaatsen en ze kopen delen van hun eigen sell wall. Ze herhalen dit tot de kudde (mensen die niet weten dat whale de prijs aan het manipuleren zijn) kopen. Zo is het mogelijk om delen van hun markt aandeel te verkopen. Dit process wordt verschillende malen herhaalt tot ze de markt volledig hebben verlaten. Een andere methode is ‘verlaten via een sell wall te plaatsen’. Velen denken dat het plaatsen van sell walls altijd het doel heeft om de prijs te drukken, maar het kan ook anders gebruikt worden. Mensen denken dat whale het doen om muntjes te verzamelen aan een lagere prijs en zullen de whales willen volgen. In deze fase is het mogelijk voor whales om voortdurend kleine delen te verkopen tot ze hun volledige positie gesloten hebben.