Ja het is een beetje een gekke naam dat kunnen we niet ontkennen, maar het is daadwerkelijk een patroon die goed te traden is waarbij het risico op verlies geminimaliseerd is. Net als met andere patronen is de turtle soup pattern zowel in bullish als bearish variant en op een hoger timeframe is die betrouwbaarder dan op een lage timeframe. In dit artikel zullen we ze van beide kanten bespreken en laten zien door middel van een afbeelding.

Turtle soup pattern

Basis regels – Turtle soup pattern

Om deze pattern te traden hoef je eigenlijk maar rekening te houden met een paar basis regels en vooral goed kijken naar de chart. Het herkennen van de low kan in het begin best wel zwaar vallen. Het is dan ook van essentieel belang dat je deze techniek eerst eigen maakt door middel van bijvoorbeeld paper trades.

Er van uitgaan dat we op de daily willen traden zijn dit de 4 basis regels:

  • Er moet een nieuwe low gezet worden in de afgelopen 20 dagen (candles als je ander tijdsframe trade)
  • De vorige 20 dagen low moeten meer dan 4 sessies (candles) geleden zijn.
  • Wanneer de prijs onder de vorige 20 dagen low daalt dan plaats je een stop buy entry enkele sats boven die low
  • Wanneer je order gevuld is kun je de stoploss een paar sats onder de huidige low zetten

Met meer dingen hoef je geen rekening te houden, zo simpel is het eigenlijk. Hieronder zullen we een bullish en bearish setup delen. Aan de hand van de afbeeldingen en notities op de afbeelding wordt het één en ander duidelijker.

Turtle soup pattern – Bullish

Turtle soup pattern bullish Klik op de afbeelding voor groter formaat.

Als eerst zoek je op de chart naar de low van de afgelopen 20 dagen en zet daar een alarm op. Wanneer het alarm af gaat, pak je de chart erbij en maak je de analyse. In de afbeelding staan de 20 dagen gemarkeerd en zoals je kunt zien is in het groene vierkante de low van de 20 dagen range gebroken. We kunnen nu al een streep zetten door de 1e basisregel want daar voldoen we op dit moment aan. Regel 2 is dat er meer dan 4 candles tussen de beide lows moet zijn. Ook deze kunnen we afvinken. Nu mogen we de trade gaan zetten.

Op de chart heb ik een min en max buy in aangegeven. Op de min buy level (iets hoger) zet je dan je stop buy order met de SL klaar. Ik heb voor mezelf de max buy toegevoegd want er is niet altijd heel veel tijd om in te kopen en zo vergroot ik deze iets. De max buy bepaal ik aan de hand van de candle close van de low ervoor maar tevens kijk ik ook naar de minimaal te behalen RRR en deze moet meer dan twee zijn. Om de RRR goed te kunnen bepalen moet je dus ook altijd een target hebben vastgesteld waar je in ieder geval een deel winst neemt. Het resterende deel kun je laten doorlopen en je SL beetje bij beetje verhogen en proberen er het maximale uit te persen.

Turtle soup pattern – Bearish

Turtle soup pattern bearish Klik op de afbeelding voor groter formaat.

In de afbeelding hier boven is een bearish setup te zien van de turtle soup pattern. In een bearish setup zijn we opzoek naar de high die gebroken wordt met een nieuwe 20 period high. Wanneer dit gebeurt bepaal je de min buy in (stop sell order), ook hier heb ik zelf weer een max buy in bepaald aan de hand van de candle close van de gebroken high. De stoploss zetten we volgens de regel op de high van vandaag en we bepalen onze take profit zone/level. Is de risk reward ratio (RRR) rond de 2 dan gaan we de trade aan.

Handigheidjes

Trade deze techniek op een aantal main coins en het liefst op de daily chart. Je zult wat langer in een trade zetten maar het resultaat zal er ook naar zijn. Zet op deze coins een alert bij het breken van de high/low en check deze dagelijks om wel een alert op de high/low te houden binnen de 20 period regel. Bepaal altijd take profit levels aan de hand van levels/zones die je kunt herkennen door de koers in het verleden te bekijken. Pak je profits ook, je zult niet de eerste zijn waarbij alles weer verdampt. Zelf haal ik op de eerst take profit level 70 a 75% eruit en laat het resterende doorlopen waarbij ik de SL mee omhoog verschuif op de hogere timeframe (vanaf 4h).

Heb je een turtle soup pattern ontdekt en wil je die met ons bespreken deel je chart dan in onze Discord server

Enkele goeie filmpjes over de turtle soup pattern vind je hier onder:
https://www.youtube.com/watch?v=VPyPJOf9x8U
https://www.youtube.com/watch?v=mG1OMy7RAr4
https://www.youtube.com/watch?v=94WFCJ6wkZo