In dit artikel volgen enkele veelgebruikte strategieën voor het investeren en traden in cryptocurrencies. Welke strategie het meest geschikt is, hangt bijvoorbeeld af van het risico dat je bereid bent te nemen en de hoeveelheid tijd die je hebt . Zoals altijd zijn er geen garanties en wisselt de koers van cryptocurrency’s nog sterk. Snelle koersstijgingen vinden regelmatig plaats, evenals sterke dalingen. Investeer alleen geld dat je echt kunt missen.

Arbitrage

Alle exchanges hebben verschillende prijzen. Zo kan je geregeld een cryptocurrency kopen voor een lagere prijs dan op een andere exchange. Je kunt winst maken door op exchange A ”goedkoop” in te kopen en op exchange B deze currency voor een hogere koers te verkopen. Arbitrage zorgt ervoor dat de prijzen op exchanges steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Het is wel raadzaam om rekening te houden met het feit dat er aan transacties tussen exchange A en exchange B en de trades zelf kosten verbonden zijn (fees). Het is ook mogelijk dat een exchange problemen heeft met het verwerken van stortingen of opnames van één of meerdere valuta’s. Dit heeft dan een effect op de koers en je transactie kan ook ”vast komen te zitten”. Staar je dus niet blind op enkel de koersverschillen, maar houd ook rekening met de risico’s, of de exchange volledig en goed werkt en bereken of ”de spread” rendabel genoeg is.

Buy & Hold

Ook wel “HODL” genoemd. Dit is de meest eenvoudige en bekende investeringsstrategie: Zoek één of meerdere cryptocurrencies uit waarvan je denkt dat ze potentie hebben (op basis van eigen onderzoek) op langere termijn, koop er wat van in en laat ze vervolgens veilig in je wallet zitten. De gedachte hiervan is dat als een cryptocurrency wereldwijd gebruikt gaat worden (mass adoption), deze vele malen meer waard kan worden dan dat deze nu is, waardoor er met een buy-and-hold strategie met weinig inspanning ingespeeld kan worden op het mogelijke succes.Buy Low Sell High

Simpel gezegd gaat het erom om voor een lage prijs in te kopen (vaak een support zone) en voor een hogere koers weer te verkopen (vaak een resistance zone). Aan de hand van o.a een technische analyse, marktanalyse en het laatste nieuws, probeer je te in te schatten of de koers zal gaan stijgen of dalen en op basis van die informatie kan je ”educated” orders plaatsen. Daarbij is het goed om te weten dat niemand het koersverloop, de exacte bodem of top kan voorspellen. Deze strategie kun je voor short-term trading gebruiken, maar ook voor trades op een langere termijn. De meeste actieve handelaren volgen deze strategie.

Dollar Cost Averaging

Een variant van de buy-and-hold investeringsstrategie. Met deze strategie wordt het marktrisico beperkt door het systematisch aankopen van coins met eenzelfde bedrag over regelmatige tijdstippen gedurende een lange periode. Bijvoorbeeld: je investeert elke maand € 100,- in Bitcoin. Zo is je resultaat minder afhankelijk van het precieze moment waarop je instapt en ben je ook weinig tijd kwijt.

Scalping

In het orderboek zit een verschil tussen de hoogste “bid” (kooporder) en laagste “ask” (verkooporder). Dit verschil heet de “spread”. Een scalper is iemand die koop en verkooporders plaatst in de hoop dat beiden worden uitgevoerd en de hoeveelheid spread als winst geïncasseerd kan worden (na aftrek van de fee). Scalping is geschikt voor zeer actieve (en de meer ervaren) handelaren, omdat het belangrijk is om snel in te springen op wijzigingen in het orderboek. De potentiële winst is vaak beperkt of zelfs 0 als de spread te klein is.

Swing Trading

Dit wordt gezien als “fundamenteel traden”, waarin posities langer dan één dag worden aangehouden. Dit doen swingtraders, omdat veranderingen in de bedrijfsfundamenten over het algemeen meerdere dagen of zelfs een week vereisen om voldoende koersbewegingen te veroorzaken om een aanzienlijke winst te maken. Swing trading bevindt zich tussen day trading en trend trading in. Een day trader/micro trader houdt een currency vast van enkele seconden tot enkele uren, maar nooit meer dan een dag; een trendtrader onderzoekt de fundamentele langetermijntrends van een currency en kan deze enkele weken of maanden vasthouden. Swingtraders houden een currency over het algemeen een paar dagen tot twee of drie weken vast en zullen deze verhandelen op basis van schommelingen binnen een week/maand tussen optimisme en pessimisme. Wij van Coingrats hebben ook onze eigen betaalde signalen groep. Hier zul je signalen ontvangen voor day en swing traden. Kom onze GRATIS signals groep joinen en profiteer van enkele gratis signalen per week.