Om een technische analyse (TA) te maken gebruik je vaak indicatoren. De trading indicatoren bestaan uit een reeds datapunten om de koers nauwkeurig te meten. Wanneer je deze technieken beheerst kun je slim inspelen op de koers en leuke winsten behalen.

Trading indicatoren kunnen waarschuwen bij een eventuele koersverandering, kunnen de koerspatroon bevestigen en geven het sentiment van de markt weer. Omdat de koersen van cryptocurrency nogal kunnen schommelen, vandaag 40% in de plus en morgen -25% is geen uitzondering op de regel in tegenstelling tot andere beleggingsvormen. De indicatoren laten jou deze veranderingen op tijd weten zodat je geen grote verliezen maakt of wanneer je juist moet instappen op te moonen!

In dit artikel zullen we de belangrijkste indicatoren bespreken. Met deze indicatoren kun je het al heel ver schoppen in de wereld van traden.

MA (Moving Average)

Moving average (MA) is een veel voorkomende term onder de traders. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen een Simple Moving Average (SMA) en een Exponential Moving Average (EMA).

Met de SMA bereken je de gemiddelde prijs over de afgelopen x aantal candles. Bij een 100SMA is de gemiddelde prijs dus berekend over de afgelopen 100 candles. Elke keer wanneer er een nieuwe candle bijkomt, valt de eerste af en wordt de prijs opnieuw berekend. Dit met als resultaat een andere gemiddelde prijs.

De werking van de Exponential Moving Average (EMA) is in principe hetzelfde als de SMA, het grote verschil is alleen dat bij de EMA de laatste candles zwaarder tellen voor de berekening van het gemiddelde. Een EMA reageert daardoor snellen dan de SMA. Afhankelijk van je strategie kun je een keus maken welke het beste past bij jou.

De trend herkennen
De Moving Average wordt vooral ingezet om de trend te bepalen. Wanneer de prijs onder de MA is en de MA lijn laat een dalende beweging zien, dan kunnen we zeggen dat er sprake is van een dalende trend. Omgekeerd werkt het hetzelfde, stijgt de MA lijn en is de prijs boven de lijn, dan zitten we in een uptrend. Wanneer de prijs constant kruist met de MA dan is er sprake van – dit is geen trend- consolidatie. De MA wordt ook vaak ingezet om support en resistance te bepalen.

Moving Average Crossover
De meest bekende strategie met moving averages is de crossover strategie. Met de crossover strategie gebruik je twee moving averages. Het doorkruisen van deze twee MA lijnen wordt gezien als een buy- of sell signaal. De 50SMA en 200SMA worden vaak gebruikt op de daily chats. De 50SMA reageert eerder dan de 200MA omdat die minder lang terug kijkt in de tijd. Wanneer de twee lijnen elkaar kruisen en de 50SMA komt boven de 200SMA is dit een positief signaal. Deze kruising van de MA lijnen noemen we een Golden Cross. Wanneer de lijnen elkaar kruisen en de 50SMA komt onder de 200SMS is dat een negatief signaal wat (vaak) duidt op een prijsdaling. Deze kruising van de MA lijnen noemen we een Death CrossMACD (Moving Average Convergence Divergence)

De MACD is een technische indicator die tussen twee extreme lijnen fluctueert. De MACD is een momentum indicator en net zoals bij de RSI kunnen we spreken over een ‘overbought’ of ‘oversold’ situatie. Bij deze indicator zie je twee lijnen. De MACD lijn en de signaallijn (op Binance is de MACD lijn geel en de signaallijn wit/grijs). Doormiddel van de MACD is een trend omkeer in de koers te voorspellen. De trend volgt zoals gewoonlijk het momentum van de markt.

Het verschil en correlatie tussen deze twee lijnen geven het verschil tussen positieve en negatieve enthousiasme weer. Des te groter de afstand tussen beide lijnen: des te sterker de trend is. Dit zie je vaak ook weer bij de candlesticks. Een grote candlestick geeft zekerheid aan dat de trend zich gaat ontwikkelen.

RSI (Relative Strength Index)

De RSI is een leidende factor en wordt gebruikt om te bepalen of de coin overbought of oversold is. De waarde van de RSI bevind zich altijd tussen 0 en 100. Wanneer de RSI onder de 30 komt is de coin oversold en is een (kleine) prijsstijging hoogst waarschijnlijk. Dit is een veelgebruikt koopsignaal (afhankelijk van de andere indicators). Wanneer de RSI van de coin boven de 70 komt is de coin overbought. Nu is de kans op een prijsdaling toegenomen. Dit wordt als een goed verkoop moment gezien bij veel traders. Om het verhaal wat duidelijker te maken hebben we onderstaande afbeelding geplaatst. Hierop is goed te zien hoe de koers reageert bij een waarde onder de 30 en of boven de 70.

De trend herkennen
Ook wordt de RSI veel gebruikt om de trend te herkennen. Blijft de RSI een lange tijd boven de 50, dan spreken we van een uptrend. Vaak zie je dan de RSI van overbought terug naar beneden zakt maar komt niet onder de 50, dit is een goed teken. Wanneer de RSi heen en weer schommelt tussen overbougt en oversold, dan is er geen sprake van een trend maar van consolidatie.

RSI divergences
Je hoort heel veel traders over RSI diverences. Een RSI diverences is niet meer of minder dan de prijs iets anders laat zien dan dat de RSI doet (voorbeeld: de prijs stijgt maar de rsi neemt af). Wanneer je een diverence spot neem het dan als waarschuwing.

Op onderstaande afbeelding (BTC daily chart) een goed voorbeeld van een RSI diverence. Bij de bovenste rode lijn zie je de prijs dalen, bij de onderste rode lijn zie je de RSI dalen, dit was al een teken dat de prijs zou dalen en kon je dus (bijna) op de top verkopen. Wanneer je hier gebruik van gaat maken houdt er dan rekening mee dat wanneer je de lijn aan de bovenkant van de candles tekent dat je de lijn ook aan de bovenkant van de RSI lijn tekent en vice versa

Bollinger Bands

Ook de bollinger bands zijn erg populair bij het maken van een technische analyse. Wanneer je de BB op de juiste manier weet te gebruiken, kunnen ze je heel veel vertellen! De BB is van origine een indicator voor de volatiteit te bepalen die bestaat uit drie ’banden’. De lower band, middle band en de upper band. De middelste ‘band’ is de gemiddelde prijs over de laatste 20 candles. De bovenste en onderste ‘band’ geven een standaard afwijking onder en boven de gemiddelde prijs (middelste ‘band’). Wanneer de afstand tussen de bovenste en onderste ‘band’ groot is dan is de volatiliteit hoog.

Bollinger band squeeze
Wanneer de bovenste en onderste ‘banden’ samen knijper wordt dit een BB squeeze genoemd. Een BB squeeze verteld je eigenlijk dat de prijs voor een redelijk lange tijd gelijk is gebleven en voorspelt dat er binnenkort iets (groots) gaat gebeuren met de prijs. Helaas kun je er niet uit opmaken of dat de prijs omhoog of omlaag zal gaan. Op de afbeelding hieromder zie je een BB squeeze (gemarkeerd) waarbij de prijs is gaan stijgen. Verder zie je nog een aantal kleinere squeezes.

BB squeeze

Naast de BB squeeze kun je ook goed aan de bollinger bands zien hoe de prijs zich houdt ten opzichte van het gemiddelde. Je kunt net als met de RSI aan de hand van de BB zien of de coin overbougt of oversold is. Wanneer de prijs onder de onderste band komt heeft de prijs meerdere standaard afwijkingen onder de gemiddelde prijs. Dit komt (vaak) overeen met oversold met de RSI indicator. Dit wordt dan ook als een veilig instapmoment gezien om enkele % te pakken. De prijs gaat namelijk (vaak) terug naar het gemiddelde. Omgekeerd werkt het hetzelfde. Komt de prijs boven de bovenste ‘band’ uit dan is dit een goed verkoop moment. De kans is aanzienlijk groot dat deze weer daalt.