Traders zijn op zoek naar de “holy grail” strategieën die hun winsten zouden maximaliseren en hun risico’s zou minimaliseren. Regelmatig verschijnen nieuwe strategieën en indicatoren, maar sommige traditionele strategieën hebben hun relevantie niet verloren en worden nu beschouwd als klassiekers. We hebben het over de Ichimoku Cloud indicator. In dit artikel leren jullie wat deze indicator is, hoe hij werkt en hoe je kunt profiteren van de Ichimoku.

Wat is de Ichimoku cloud?

Ichimoku Kinko Hyo, of kortweg Ichimoku, is een universele technische indicator die in de jaren 1940 werd ontwikkeld door de Japanse journalist Goichi Hosoda. Traders over de hele wereld gebruiken echter vaker de term “Ichimoku Cloud” vanwege het uiterlijk van de indicator. Ichimoku Kinko Hyo is Japans voor “evenwicht in één oogopslag”, wat de essentie van de strategie accuraat beschrijft: één blik op de grafiek is voldoende voor de trader om een duidelijker beeld te zien en een zelfverzekerde volgende stap te zetten. Ichimoku heeft te maken met impulsindicatoren; het bepaalt hoe intens de prijsbeweging is. Het heeft de status verworven van een klassieke indicator en is bekend geworden en wordt actief gebruikt door traders over de hele wereld. Zo ziet een Ichimoku Clouder op een grafiek uit:

Ichimoku Cloud

Het is duidelijk waarom deze indicator de “Ichimoku Cloud” wordt genoemd. We zien drie lijnen die lijken op bewegendegemiddelde(ook wel Moving Averages (MA)) en de Cloudzelf op de grafiek.

Het doel van de Ichimoku indicator

De Ichimoku Cloudis een multifunctionele indicator, die toepasbaar is in een reeks van gevallen. Het is niet verwonderlijk dat de bedenker ervan Japans was. Zijn geschiedenis gaat terug tot de jaren 1860, toen de Japanse rijsthandelaars op de beurs de -kandelaars uitvonden om prijzen op grafieken weer te geven.

De Ichimoku Kinko Hyo toont drie indicatoren op de koersgrafieken:
•Prijsmomentum (intensiteit van prijsschommelingen)
•Steun-en weerstandszones;
•Trendrichting.

De Ichimoku wolk bestaat uit 4 componenten:
•Tenkan-Sen -blauwe lijn;
•Kijun-Sen -rode lijn van lokale maximalenen minimalen(High/Low);
•Chikou Span -bruine (of groene) lijn;
•Kumo -wolk.

Laten we de betekenis van elke component eens doornemen:

Tenkan-Sen

Dit is de eerste lijn van de Ichimoku indicator, blauw gemarkeerd op de grafiek. Tenkan-Sen wordt ook wel de conversielijn genoemd. Deze lijn vertegenwoordigt de gemiddelde waarde van de prijs maximum (High) en minimum (Low) lezingen over de voorbije N kaarsen. In de regel is de standaard instelling ingesteld op een 9-daagse periode.

De 9-daagse Tenkan-Sen is bijna gelijk aan de 9-daagse simpel bewegende gemiddelde (Simple Moving Average (SMA), maar hij is minder glad. Het bijzondere van de Tenkan-Sen is dat de lijn aangeeft of er een duidelijke trend is: wanneer de koers een “vlak” patroon volgt, is de indicator ook vlak.

Maar wanneer de Tenkan-Sen lijn beweegt, geeft hij de prijsbeweging over de 9-daagse periode weer, wat Ichimoku onderscheidt van de SMA indicator. Het voordeel van de Tenkan-Sen lijn is dat hij tegelijkertijd de steun/weerstand niveaus en de trendrichting aangeeft. Deze factor verhoogt de veelzijdigheid van deze indicator.

Kijun-Sen

Kijun-Sen (rood gemarkeerd) wordt de basislijn genoemd. Net als de Tenkan-Sen wordt de basislijn berekend op basis van de gemiddelde waarde van de lows en highs over de laatste periode. Het verschil tussen beide is dat de periode van de Kijun-Sen langer is. Deze staat namelijk standaard ingesteld op 26 dagen

Ichimocu Cloud. Tenkan sen en Kijun sen

Chikou Span

Dit is een lijn die de koers weergeeft met een gespecificeerde vertraging. Standaard is de periode ingesteld op 52 dagen. De Chikou Span geeft aan of er een duidelijke trend op de markt is. De Ichimoku Cloudgeeft de richting van de trend aan wanneer de ChikouSpan in één van beide richtingen beweegt.

Ichimoku Cloud Chikou Span

Kumo

Deze Cloud zelf is het hoogtepunt van Ichimoku indicator. De Kumo bepaalt het evenwicht tussen steun en weerstand, rekening houdend met de prijsdynamiek tijdens vorige periodes. Hoe langer de periode van het gebruik ervan, hoe nauwkeuriger de koop-en verkoopsignalen zullen zijn.

De Cloud is verdeeld in grote groene en rode zones, die respectievelijk een uptrend of een downtrend aangeven. De Kumo behoort tot de zogenaamde “leidendeindicatoren (Leading indicators)”. Als u naar de grafiek kijkt, zult u zien dat de Ichimoku Cloud ver voorbij de laatste kaars ligt.

Ichimoku Cloud Kumo

Verrassend genoeg is het belangrijkste niet de kleur van de cloudof de richting van de koers, maar het gebied waar de beweging plaatsvindt. Traders zullen activa vermijden wanneer hun prijs binnen een cloudschommelt.

Ichimoku Cloud Kumo Cloud

Merk op dat toen de prijsactie zich in de cloud bevond, er geen duidelijke trend was op de Bitcoin grafiek. Maar zodra de prijs buiten de Kumo bewoog, ontstond er een sterke trend -dat is hoe de Ichimoku Cloud werkt.

Ichimoku cloud strategieën

Laten we meteen in het meest waardevolle deel duiken. Een van de eerste populaire strategieën onder traders is het handelen op de conversielijn (Tenkan-Sen) die de basislijn (Kijun-Sen) kruist, vergelijkbaar met de kruising van het bewegendegemiddelde (MA).

Hoe het werkt
Wanneer de Tenkan-Sen (blauwe lijn) de Kijun-Sen (rode lijn) opwaarts kruist, openen traders een long positie (Long). Als de blauwe lijn daarentegen onder de rode lijn komt, kunnen we een ommekeer en een prijsdaling verwachten, wat een verkoopsignaal inhoudt. Voorbeelden worden hieronder geïllustreerd.

Ichimoku Trading Strategie

Hoewel de strategieën die gebruik maken van een aantal componenten meer fundamenteel zijn, roept de praktijk op om verschillende opties te testen om te zien wat het beste werkt.Het is voldoende voor een trader om naar de Ichimoku indicator te kijken om de potentiële prijsbeweging te begrijpen, of er een trend is, de prijsweerstand of steunniveaus. Dat is waarom de indicator als universeel wordt beschouwd. De meest betrouwbare koopsignalen verschijnen wanneer de achterblijvende Chikou Span lijn boven de Kumo wolk breekt. Het omkeerpatroon geeft aan dat er een bearish sentiment heerst in de markt. Laten we eens naar de grafiek kijken:

Ichimoku Trading Strategie

De groene lijn die door de blauwe breekt in neerwaartse richting is een signaal om de handel te stoppen. Dit is het moment waarop u verschillende strategieën en handelssignalen moet overwegen.

Ichimoku Trading Strategie

Traders nemen prijsbewegingen boven of onder een cloudop dezelfde manier. Dergelijke bewegingen kunnen zowel op een uptrend als op een downtrend wijzen.

Voor-en nadelen Ichimoku Cloud

Ichimoku cloud voordelen

Veelzijdigheid: De indicator kan worden gebruikt om trends te detecteren, hun richting te bepalen, steun-en weerstandsniveaus en de intensiteit van de prijsdynamiek.
Eenvoud: Ichimoku Cloud kan gemakkelijk worden geautomatiseerd met 3commas.io bots. De indicator is zeer eenvoudig te gebruiken, of u nu een beginner of een professionele handelaar bent.
Verenigbaarheid: De Ichimoku Cloud indicator wordt gecombineerd met andere eenvoudige indicatoren zoals MA, MACD, RSI en andere. Een uitgebreide aanpak zal onnodige ruis in de handel elimineren en de nauwkeurigheid van de handelssignalen verhogen.

Ichimoku cloud nadelen

Verscheidenheid: Voor beginners kan het in het begin gemakkelijk zijn om verward te raken wat betreft het lezen van de signalen en waar de componenten voor staan. Dit kan leiden tot handelsfouten.
Overbelasting: Te veel lijnen kunnen verwarrend zijn voor onervaren traders. Dit is echter een gemakkelijke oplossing. Als u net vertrouwd raakt met de indicator, kunt u verschillende strategieën uitproberen waarbij u uitsluitend gebruik maakt van de lijnen of de cloud. Op deze manier zult u geleidelijk de principes van de indicator leren kennen en de strategieën testen