Het Gartley patroon is het meest gebruikte harmonische patroon dat gebaseerd is op Fibonacci getallen en verhoudingen. Dit patroon biedt traders hulp bij het identificeren van reaction highs en lows. H.M. Gartley legde de basis voor harmonische grafiekpatronen in 1932 in zijn boek ‘Profits in the Stock Market’.

Een harmonisch patroon werkt op basis van het feit dat Fibonacci reeksen kunnen worden toegepast bij het opbouwen van geometrische structuren, zoals retracements en breakouts in koersen. De Fibonacci verhouding komt veel voor in de natuur. Het is een bekend aandachtsgebied geworden onder technische analisten die hulpmiddelen gebruiken.

Dit is een van de meest verhandelde patronen. Het is een retracement en voortzettingspatroon dat wordt gevormd wanneer een trend tijdelijk van richting verandert alvorens in zijn oorspronkelijke richting verder te gaan. Het biedt een kans voor traders met een laag risico om in de markt te stappen waar het patroon eindigt en de trend terugkomt.

Het Gartley patroon identificeren

Gartley chart patroon vormt zich in een bepaalde context. Het Gartley patroon is afhankelijk van verschillende gelabelde punten binnen een algemene
beweging in prijs. De meeste Gartley patronen zijn voor algemene stijgende trends (aangezien het punt van X naar A opwaarts beweegt) die momenteel een bearish retracement ondergaat. Aangezien het patroon lid is van de Harmonische familie, moet elke swing voldoen aan bepaalde Fibonacci niveaus. We zullen nu kijken naar elk onderdeel van de Gartley structuur.

De Gartley-structuur: verschillende belangrijke onderdelen

X naar A
De beweging begint met X naar A en er zijn geen specifieke kenmerken voor het identificeren van het X naar A deel van het Gartley patroon. In zijn bullish versie, wordt dit eerste been gevormd wanneer de koers scherp stijgt van punt X naar punt A. Dit is het langste been van het patroon.

A naar B
Dit is waar Fibonacci relevant wordt voor het patroon. De afstand tussen A en B moet ongeveer even groot zijn als de beweging van X naar A. Het A-B been zal niet terugtrekken tot voorbij het punt X – als dit wel gebeurt, wordt het patroon als ongeldig beschouwd.

B naar C
Deze beweging moet een retracement zijn van 38.2% of 88.6% van de beweging van A naar B. Als de B naar C beweging retracleert boven punt A, is het Gartley patroon ongeldig

C naar D
Dit zou een verlenging van de B naar C beweging moeten zijn. Het verschil bij het traden van dit patroon is dat u uw trade entry plaatst op het punt waar het C tot D been een hoog percentage retracement van het X tot A been heeft bereikt.

A naar D
Na de voltooiing van C-D, moeten traders de totale beweging van A tot D meten. Het moet een 78,6 procent retracement zijn van de verandering in prijs van X tot A.

Bullish en bearish Gartley patronen

De bearish versie van het Gartley patroon is net het tegenovergestelde van het bullish patroon. Het toont een bearish downtrend met verschillende koersdoelen wanneer het patroon zijn voltooiing bereikt bij het vierde punt.

Gartley Patronen

Wat vertelt het Gartley patroon traders?

Veel technische analisten maken gebruik van het Gartley harmonisch patroon in combinatie met andere grafiekpatronen of technische indicatoren. Het patroon kan bijvoorbeeld een totaalbeeld geven van waar de koers op lange termijn naar toe zal gaan. In de tussentijd richten traders zich op het uitvoeren van korte termijn trades in de richting van de voorspelde trend. De breakout en breakdown koersdoelen kunnen door traders ook worden gebruikt als steun- en weerstandsniveaus.

Het beste van dit soort chart patronen is dat ze bijzondere kennis geven over zowel de timing als de omvang van prijsbewegingen in plaats van alleen maar te kijken naar het een of het ander.

Net zoals bij andere grafiekpatronen is er een bullish en een bearish versie. Het Gartley harmonisch patroon omvat het AB=CD patroon, dit betekent dat het noodzakelijk is voor traders om het te bestuderen alvorens een beslissing te nemen. Het patroon staat vaak bekend als Gartley222 omdat Gartley het voor het eerst beschreef op pagina 222 van zijn boek.

Hoe te handelen wanneer u het Gartley Patroon ziet?

Wat moet u overwegen om de trade in te gaan?
Om een Gartley trade in te gaan dient u eerst kennis te nemen van het patroon en vervolgens te bevestigen of het geldig is of niet. Schets de vier prijsschommelingen op de grafiek en controleer of zij reageren op hun respectievelijke Fibonacci levels om het Gartley patroon op uw grafiek te tekenen. Zorg ervoor dat u elke prijs actie swing markeert met de belangrijke letters X, A, B, C, en D. Door dit te doen, zult u in staat zijn om de totale grootte van het patroon in te schatten en een duidelijk idee te krijgen over de parameters.

Als uw chart een bullish Gartley is, open dan een long trade na het opmerken van deze condities:

  • CD krijgt steun op 127,2 procent of 161,8 procent Fibonacci niveau van de BC beweging
  • De prijsactie springt in een opwaartse richting vanaf het respectievelijke Fibonacci niveau

Als het Gartley patroon bearish is, dan maakt u gebruik van dezelfde twee regels om een trade te openen. Maar in dit geval zal uw trade naar de short kant gaan.

Waar zet u uw stop-loss voor een Gartley trade?
Het is altijd aan te raden om een stop-loss order te gebruiken, ongeacht het gewenste instapsignaal. Door dit te doen, beschermt u zichzelf tegen snelle of onverwachte koersbewegingen. Het stop loss order van een bullish Gartley trade zou zich moeten bevinden onder het D punt van het chart patroon. Maar voor een bearish Gartley trade, moet uw stop loss order boven het D-punt van het patroon liggen.

Waar moet u op mikken voor uw take profit voor een Gartley trade?
Wanneer u uw Gartley trade opent en uw stop loss order plaatst, verwacht u dat de koers in uw voordeel zal bewegen, toch? En als en wanneer dat gebeurt, moet u weten hoe lang u verwacht in de trade te blijven.

Het is raadzaam om een volledige positie in te nemen na de D bounce en dan uit te schalen op verschillende niveaus bij het traden van een Gartley harmonisch patroon. Indien het prijsmomentum tekenen van sterkte blijft vertonen, kunt u ervoor kiezen om een klein deel van de trade open te houden zodat u een grote beweging kunt opvangen. Gebruik prijsactie aanwijzingen zoals
trendlijnen, steun en weerstand technieken, kaarsen patronen en trendlijnen om het juiste laatste exit punt te vinden. Maar over het algemeen, als de prijsactie geen tekenen vertoont van het onderbreken van de nieuwe trend, blijf er dan zo lang als je kunt in.