Maar liefst 2.5 miljoen dollar gestolen….

Op 14 januari kwam de Nieuw Zeelandse exchange Cryptopia plots met de mededeling dat er niet geplande onderhoudswerkzaamheden plaats vonden en gebruikers ‘tijdelijk’ niet konden inloggen of traden. Naar mate de uren verstreken, werden gebruikers steeds onrustiger en gingen theorieën de ronde over een mogelijke scam of hack. Cryptopia is een kleine exchange die 3 jaar geleden is opgericht, met een ruim aanbod aan diverse tokens met een gemiddeld trading volume van 2 miljoen dollar.

Hoewel Cryptopia op Twitter de speculaties de eerste dag negeerde, kwam Cryptopia op 15 januari dan toch met een officiële statement waarin Cryptopia aangaf inderdaad slachtoffer geworden te zijn van een hack. De hacker blijkt voornamelijk Ethereum gestolen te hebben, ongeveer 19.390 ter waarde van ongeveer 2.5 miljoen dollar. De transactie is hier te volgen.

Cryptopia gehacked

Het voordeel van blockchain is, dat een transactie zelfs door een hacker gemakkelijk te volgen is. De hacker bleek namelijk daarna de gestolen Ethereum naar Binance overgemaakt te hebben. Gelukkig werd dit gauw opgepakt door twitteraars en kon Binance snel handelen en de funds bevriezen. Ook heeft KuCoin in een statement aangeven alle transacties van Cryptopia tijdelijk te blokkeren.

Cryptopia heeft aangifte gedaan bij de Nieuwe Zeelandse Politie, afdeling “High Tech Crimes” die momenteel samen met Cryptopia de zaak onderzoekt. Tot dat de zaak is opgelost, zal Cryptopia offline blijven en kunnen gebruikers niet traden. De politie kwam gister met een officiële statement over de zaak die je hier kunt terug lezen:

Afgelopen jaar zijn er maar liefst 6 exchanges het slachtoffer geworden van een geavanceerde hack, waarbij er in totaal 865 miljoen funds gestolen zijn van gebruikers. Daarom is het voor alle cryptocurrency gebruikers, weer even een reminder waarom het bewaren van funds op een exchange onveilig is. Zorg daarom dat je je bezittingen bewaart, op een hardware wallet zoals Ledger of Trezor.