We zien ze allemaal wel eens langs komen op charts van die mooie blokken die als support of weerstand dienen, de zogeheten demand en supply zones. In dit artikel leggen we uit hoe je ze herkent en intekent.

Om te beginnen kunnen we de zones in 2 groepen indelen.

Continuation:

  • rally, base, rally (demand zone)
  • drop, base, drop (supply zone)

Demand zone Bij een drop, base, rally wil je een higher high zien en het liefst ook nog een bullish candle.

Supply zone Bij een drop, base, drop wil je een lower low zien en het liefst ook nog een bearish candle.

Reversal:

  • drop, base, rally (demand zone)
  • rally, base, drop (supply zone)

Demand orderblock Bij één van deze twee patronen wil je een duidelijke reversal patroon in de candles zien voordat je hem gaat intekenen. Hoe je de zones in tekent lees je dadelijk en gaat voor zowel reversal als continuation hetzelfde.
Supply orderblock

Zowel continuation als een reversal patroon heeft een demand en een supply zone. Echter zijn er enkele verschillen tussen een demand en een supply zone en teken je ze net iets anders in. Hieronder zullen we deze verschillen en het intekenen nader toelichten.

Demand zone: Deze teken je aan de onderkant van de candles. Een demand zone teken je altijd over de body van een bearish candle en neemt de laagste wick mee in de zone ook als de wick van een andere candle is. Demand zones zijn support zones en kunnen flippen naar een supply zone om als weerstand te dienen.

Supply zone: Deze teken je aan de bovenkant van de candles. Een supply zone teken je altijd over de body van een bullish candle en neemt de hoogste wick mee in de zone ook als de wick van een andere candle is. Supply zones zijn weerstand zones en kunnen flippen naar een demand zone om als support te dienen.

En zoals alles met betrekking tot TA geldt ook voor de demand en supply zones die op de hogere timeframe zijn betrouwbaarder dan die op lagere timeframes. Op tradingview kun je bijvoorbeeld templates maken zodat je weet welke zone bij welke timeframe hoort. Mocht je nog met vragen zitten join dan on Telegram channel.

Neem ook eens een kijkje bij deze interessante zoekopdrachten op de site 👇🏼Wil je mee komen discussiëren over technische analyse. Wees dan welkom in ons TA kanaal op Telegram. Alerts voor trading kansen ontvangen? Volg dan het preview kanaal van MyCryptoradar.