In de wereld van technische analyse zijn er veel traders die praten over prijsactiepatronen, maar weinigen bespreken eigenlijk hoe nauwkeurig ze in werkelijkheid zijn. Er zijn een aantal nuttige patronen waar wij als team van Coingrats.nl naar kijken de 7 beste zullen we hieronder bespreken. Wil je alle patronen in 1 overzicht? Bekijk dan de cheat sheet pagina

Het testen van de gemeenschappelijke prijsactiepatronen

De statistieken over de onderstaande prijsactiepatronen zijn verzameld door het testen van 10 jaar gegevens en meer dan 200.000 patronen. In al deze gevallen werden de prijsactiepatronen pas opgenomen nadat ze als voltooid werden beschouwd, wat meestal betekent dat een ondersteunings- / weerstandsgebied of trendlijn volledig wordt onderbroken. De vereisten voor een voltooid patroon worden hieronder voor elk afzonderlijk geval besproken.

1: Head and Shoulders patroon (83.04%) en de Inverted Head and Shoulders patroon (83.44%)

De hoofd- en schouderspatronen zijn statistisch gezien de meest nauwkeurige prijspatronen en bereiken hun geprojecteerde doel bijna 85% van de tijd. Het normale hoofd- en schouderspatroon wordt bepaald door twee swinghoogtes (de schouders) met een hogere hoogte (de kop) ertussen. Het omgekeerde hoofd- en schouderspatroon heeft twee swing-dieptepunten met een lager laag ertussen. De twee buitenste swing highs / lows hoeven niet dezelfde prijs te hebben, maar hoe dichter ze bij hetzelfde gebied zijn, hoe sterker het patroon in het algemeen wordt.

Head and shoulder paterns

Het patroon is voltooid wanneer de prijs door de “neklijn” breekt die wordt gevormd door de twee zwenkbare lage punten in een hoofd en schouders, en de twee schommelen hoge punten in een omgekeerde kop en schouders. In de grafiekvoorbeelden hierboven is deze lijn horizontaal, maar hij kan ook aflopend zijn omdat de zwaaipunten niet exact hetzelfde hoeven te zijn om een ​​voltooid patroon te hebben. Deze patronen worden als voltooid beschouwd wanneer de prijs uit de halslijn breekt en een afstand verplaatst die gelijk is aan de afstand van de hals tot de kop van het patroon.

2: Bullish Rectangle patroon (78.23%) en de Bearish Rectangle patroon (79.51%)

Het prijspatroon van de rechthoek is een vervolgpatroon dat volgt op een trending-beweging. Het lijkt erg op het kanaalpatroon, behalve dat het patroon geen helling heeft ten opzichte van de voorgaande trend, waardoor het een hogere kans heeft op een succesvolle voortzetting.

Het rechthoekpatroon wordt bepaald door een sterke trendbeweging gevolgd door twee of meer bijna gelijke tops en bodems die twee parallelle horizontale trendlijnen creëren (ondersteuning en weerstand). Het enige verschil tussen de bullish en bearish variaties is dat het bullish rechthoekpatroon begint na een bullish trending move, en het bearish rechthoekpatroon begint na een bearish trending move.

Rectangle Pattern

Het is vermeldenswaard dat deze rechthoekige prijspatronen in wezen mislukte dubbele en driedubbele tops / bottoms zijn. Omdat de zwaaipunten na de dubbele en drievoudige hoogtepunten of dieptepunten niet breken om de patronen te bevestigen, worden die omkeringen niet bevestigd. Dit is waarom het erg gevaarlijk kan zijn om te anticiperen op dubbele en driedubbele tops / bottoms, omdat ze vaak niet volledig zijn en de prijs de eerdere trend zal hervatten.

Het rechthoekpatroon is voltooid wanneer de prijs de weerstandslijn verbreekt in een bullish rechthoek, of wanneer de prijs de ondersteuningsregel in een bearish rechthoek verbreekt. Het patroon wordt als geslaagd beschouwd wanneer de prijs verder reikt dan het doorbraakpunt op dezelfde afstand als de breedte van het rechthoekpatroon.

3: Triple Top patroon (77.59%) en de Triple Bottom patroon (79.33%)

De drievoudige boven / onderkant is een andere variant van omkeringsprijspatronen. De drievoudige top wordt gedefinieerd door drie bijna gelijke hoogtepunten met wat ruimte tussen de aanrakingen, terwijl een drievoudige bodem wordt gecreëerd uit drie bijna gelijke dieptepunten. Over het algemeen geldt dat hoe groter de afstand tussen de aanrakingen, hoe krachtiger het patroon wordt.

triple top and triple bottom patern

Het patroon is voltooid wanneer de prijs onder de laagste swingpunten tussen de hoogtepunten in een drievoudige top valt of wanneer de prijs boven de schommelpunten verdubbelt die tussen de dieptepunten in een driepuntige bodem worden gecreëerd. Het patroon wordt als een succes beschouwd wanneer de prijs na de uitbraak dezelfde afstand beslaat als de afstand van het drievoudige tot het verste zwenkpunt in een drievoudige top, of de afstand van de drievoudige tot de hoogste swing hoog in een driepuntige bodem (zie Rode pijlen).4: Double Top patroon (75.01%) en de Double Bottom patroon (78.55%)

De dubbele boven / onderkant is een van de meest voorkomende omkeringsprijspatronen. De dubbele bovenkant wordt gedefinieerd door twee bijna gelijke hoogtepunten met wat ruimte tussen de aanrakingen, terwijl een dubbele bodem wordt gemaakt op basis van twee bijna gelijke dieptepunten. Over het algemeen geldt dat hoe groter de afstand tussen de aanrakingen, hoe krachtiger het patroon wordt.

Het patroon is voltooid wanneer de prijs onder het swing-dieptepunt komt dat na de eerste high in een dubbele top is gemaakt, of wanneer de prijs boven het swinghoogtepunt dat door de eerste low in een dubbele bodem is gecreëerd, breekt. Het patroon wordt als een succes beschouwd wanneer de prijs dezelfde afstand na de uitbraak beslaat als de afstand van het dubbele hoge naar het recente zwaaischilpunt in een dubbele top, of de afstand van de dubbele lage naar de recente zwenkhoogte in een dubbele bodem ( zie rode pijlen).

Dubbele top dubbele bodem patroon

Dit is eigenlijk het eerste van onze patronen met een statistisch significant verschil tussen de bullish (double bottom) en de bearish (double top) -versie. Zoals we kunnen zien, is de dubbele bodem een ​​iets effectiever doorbreekpatroon dan de dubbele bovenkant, waardoor het doel 78,55% van de tijd wordt bereikt, vergeleken met 75,01%.

5: Ascending Channel Pattern (73.03%) en de Descending Channel patroon (72.88%)

Het kanaalprijspatroon is een vrij vaak voorkomend verschijnsel in trending-moves met een goed volume en fungeert als een vertraagd vervolgpatroon. Houd er rekening mee dat het kanaalpatroon vergelijkbaar is met de vlag in die zin dat beide periodes van consolidatie hebben tussen parallelle trendlijnen, maar het kanaalpatroon is over het algemeen breder en bestaat uit veel meer balken, waardoor de sterkte en het succespercentage toenemen.

Het oplopende kanaalpatroon wordt gedefinieerd door een bullish trendbeweging gevolgd door een reeks lagere hoogten en lagere dieptepunten, die parallelle trendlijnen met prijs vormen. Het dalende kanaalpatroon wordt gedefinieerd door een bearish trending zet gevolgd door een reeks hogere dieptepunten en hogere hoogtepunten, die parallelle trendlijnen vormen die prijs bevatten.

 Ascending Channel patroon en de Descending Channel patroon

Dit patroon is voltooid wanneer de prijs door de bovenste trendlijn in een oplopend kanaal of onder de onderste trendlijn in een dalend kanaalpatroon breekt. Het patroon wordt als succesvol beschouwd als de prijs een beweging heeft bereikt vanaf de buitenste rand van het patroon, gelijk aan de afstand van de initiële trendbeweging die het kanaalpatroon startte.

6: Ascending Triangle patroon (72.77%) en de Descending Triangle patroon (72.93%)

Het driehoekspatroon komt meestal voor in trends en fungeert als een continuatiepatroon. Het wordt gedefinieerd door een bullish trending beweging gevolgd door twee of meer gelijke hoogtepunten en een reeks hogere dieptepunten voor een oplopend driehoekspatroon, en een bearish trending beweging gevolgd door twee of meer gelijke dieptepunten met een reeks lagere hoogtepunten voor een dalend driehoekspatroon.

Ascending en Descending Triangle patroon

Het patroon is voltooid wanneer de prijs boven het horizontale weerstandsgebied in een stijgende driehoek of onder het horizontale steungebied in een dalende driehoek uitkomt. Het patroon wordt als geslaagd beschouwd als de prijs verder reikt dan het doorbraakpunt voor ten minste dezelfde afstand als de patroonbreedte (zie rode pijlen).

7: Bull Flag patroon (67.13% Success) en de Bear Flag patroon (67.72% Success)

De vlag is een vervolgpatroon dat kan optreden na een sterke trending beweging. Het bestaat uit een sterke bullish trending beweging gevolgd door een snelle reeks van lagere hoogtepunten en lagere dieptepunten voor een bull-vlag, of een sterke bearish trending beweging gevolgd door een snelle reeks van hogere dieptepunten en hogere hoogtepunten voor een berenvlag. Deze patronen zijn kleine aarzelingen in sterke trends, dus ze zijn meestal alleen samengesteld uit een klein aantal prijsbalken (ongeveer 20). Langere en bredere patronen worden als kanalen gedefinieerd (zie hieronder).

Het vlagpatroon wordt weergegeven als een kleine rechthoek die meestal wordt gekanteld tegen de heersende prijstrend. De beste vlagpatronen hebben twee kenmerken: 1) een zeer sterke prijsopgave (bijna verticaal) voorafgaand aan het opzetten van de vlag en 2) een strakke vlag die rechts op de bovenste (of lagere) rand van die reeks voorkomt. Hoe hoger en straffer (smaller) het patroon, hoe hoger het percentage dat het patroon gunstig zal doorbreken in de heersende trendrichting.

Bull flag en Bear flag patroon

Dit patroon wordt als succesvol beschouwd wanneer het de bovenste trendlijn in een vlag van een stier (of de onderste trendlijn in een vlag van een beer) breekt en vervolgens doorgaat om dezelfde afstand af te leggen als de eerdere trendbeweging vanaf de buitenste rand van het patroon. Merk op dat de meeste patroonprojecties worden gemeten vanaf het uitbreekpunt, maar vlaggen, vlaggetjes en kanaalpatronen worden allemaal gemeten vanaf de buitenrand van het patroon, zoals weergegeven door de rode pijlen in de grafiekvoorbeelden.

Oneervolle vermelding: bullish pennant (54,87%) en bearish pennant(55,19%)

Hoewel we al de zeven beste prijsactiepatronen hebben behandeld, dacht ik dat het nuttig zou zijn om nog een patroon toe te voegen vanwege de relatief slechte prestaties, ondanks dat ze vaak worden gebruikt. Het wimpelpatroon is er een dat je vaak naast het vlaggetje van de stier en de beer in de schoolboeken ziet, maar zelden spreekt iemand over het lage slagingspercentage. Hoewel de vlag zelf geen uitzonderlijk patroon is met een succespercentage van bijna 70%, komen de wimpels ver onder die vlag.

Bullish en Bearish pennant

Net als bij de vlag komt de wimpel vaak voor op markten met een hoge impuls na een sterke trendbeweging, maar de strakke prijsvorming die optreedt, kan bijna even vaak leiden tot puistjes tegen de voorgaande trend als we doorgaan. Het kleine verschil in de vorming van het prijspatroon tussen vlaggen en wimpels is een belangrijk onderscheid dat een groot verschil kan maken in uw handelsresultaten, dus het is de moeite waard om u bewust te zijn van terwijl u de markt tijdens uw handelsdag ziet ontwikkelen.