Er is veel discussie over daytraden vs swingtraden die mensen in het ongewisse laat. Zo vragen veel mensen zich af;

  • Wat is het beste?
  • Welke moet ik kiezen?
  • Wat is in hemelsnaam het verschil?
  • Wat past het beste bij mij en mijn tijd?

In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op het verschil tussen daytraden en swingtraden. Na het lezen van dit artikel heb je een beter beeld van de strategieën en weet je wat het beste bij jou past.

Daytraders vs swingtraders

Traders kunnen we onder verdelen in twee groepen, namelijk daytraders en swingtraders. Beide zijn opzoek naar profit van de bewegingen van de koers. Het belangrijkste verschil hier is dat swingtraders kijken om brokken uit de markt te halen. Ze zijn opzoek naar support en resistance levels waar de markt zal (kunnen) gaan keren naar de andere richting. Op deze manier proberen ze winsten te behalen met uiteraard een goeie risk reward ratio.

Swingtraders zijn niet afhankelijk van de tijd om te bepalen hoe lang ze in een trade moeten zitten. Dit is de reden waarom swingtraders posities kunnen open hebben voor dagen, weken en zelfs maanden. Echter, meestal is het zo dat hoe korter het tijdsbestek om een swing trade te vinden, hoe korter de tijd dat u in een trade zit. Bijvoorbeeld, wanneer je een swingtrade vindt in een 5-minuten grafiek, dan is de kans groot dat u minder dan een dag in die trade zit. Wat mensen aantrekt om te swingtraden is dat het een “langzamere” vorm van handelen is waarbij je niet de hele dag achter de computer hoeft te zitten om je setups te managen.

Daytraders proberen meerdere trades per dag te maken. Het is volledig gebaseerd op een technische analyse voor het grootste deel van de dag. Daytraders zijn altijd op de hoogte van belangrijke economische nieuwsberichten die de koers op korte termijn kunnen beïnvloeden. De meeste mensen kijken vaker naar daytrading omdat het er spannender uitziet, je surft in en uit de markten, en kleine trades – winsten – kunnen oplopen tot grote totale winsten.

Bijvoorbeeld:
Je had op een coin (of meerdere) 10 trades in de loop van de dag kunnen doen.
7 van de 10 transacties maakten winst. Stel dat je je had gefocust op 2% winst dan zou je voor 1 dag traden zo’n 14% winst hebben.

Zoals je kan zien is dit heel verleidelijk door steeds kleine beetjes profit te pakken, maar onderaan de streep stop je de werkdag met zeer nette profits! Echter is daytraden niet zo gemakkelijk als hier boven beschreven. Onze advies is dan ook altijd aan beginnende traders om zich te focussen op swingtraden op de 4h charts.

Het verschil tussen daytraden en swingtraden

Een swingtrader verhandelt zn coins in enkele dagen tot weken. Een daytrader verhandelt zn coins in enkele minuten tot een paar uur. Een daytrader wil zijn positie gesloten hebben voordat het bedtijd is.

Zowel swingtraders als daytraders hebben hun sterke en zwakke punten. Uiteindelijk moet je gaan voor een aanpak die voor jou werkt en wat het beste past bij je dagelijkse leven. Er is geen unieke formule om succesvol te traden maar wat bij elke strategie sws op orde moet zijn is het risk managment en bepalen van je positie grootte.

Belangrijk is om jezelf af te vragen of je graag beslissingen neemt en of je graag wacht of niet voor je een strategie gaat gebruiken / uitproberen. Heb je bv moeite met beslissingen nemen dan is swingtraden wellicht interessanter dan daytraden. Wanneer je erg ongeduldig bent en niet graag wacht dan is daytraden weer een betere keus dan swingtraden.

Daytraden vs swingtraden, wat is winstgevender?

Swingtraden is makkelijker, in vergelijking met daytraden, omdat je bredere stopvlosses kunt hanteren en veel langer in de trade kunt zijn. Dit vertaalt zich echter niet in het feit dat swing trading winstgevender is.
Daytraden is moeilijker omdat je de markt uur voor uur moet monitoren en elke dag nieuwe gegevens moet interpreteren. Dit kan voor sommigen erg vermoeiend zijn. Hoewel er meer mogelijkheden zijn om te handelen gedurende de dag, staat dit weer niet gelijk aan meer winst.
Zoals je kunt zien, is er potentieel voor beide, maar je moet wel op de volgende punten letten:

  • Geen van beide is winstgevender dan de andere.
  • Dit is een stijl van handelen, de winstgevendheid komt voort uit de strategieën en de persoon die de controle heeft.
  • Een slechte swing trader zal gemakkelijk overtroffen worden door een goede day trader en vice versa.
  • Val niet in de valkuil van een bepaalde strategie omdat het er gemakkelijk uitzag – het kan de verkeerde zijn voor jou!
  • Laat je ook niet door een tradingstrategie bepalen welke stijl u moet kiezen.

Dus op de vraag welke nou meer profit op kan leveren kunnen we heel kort zijn.
Geen van beide. Het zijn beide handelsstijlen die je kunt gebruiken om jouw handelsdagen te maximaliseren. Elke stijl is echter gebaseerd op hoeveel tijd je wilt handelen. Natuurlijk hebben traders die daytrading doen meer mogelijkheden om winst te maken, maar ook meer mogelijkheden om verlies te lijden. Terwijl swingtraders minder kansen hebben in zowel winst als verlies scenario’s – maar een hogere kans hebben om een trade in hun voordeel te laten werken (door het gebruik van meer data en hogere tijdframes, het vermijden van veel beslissingen nemen).

Wil je jouw tradingstyle ontdekken en kun je wel wat hulp gebruiken? Bij ons in de VIP krijg je naast calls ook een hele hoop educatie in de chat en in de vorm van cursussen van andere bekende traders. Aanmelden voor de VIP of meer informatie vindt je hier.