De marktconditie vormt de basis voor elke strategie. Er zijn 2 primaire marktcondities Trend en Range. Bij een trend zal de prijs constant nieuwe highs of lows op de chart zetten. Bij het rangen zit de koers vast tussen een eerdere high en een low. Binnen deze 2 soorten marktomstandigheden komen subcondities voor waarbij de koers omhoog (bull trend), omlaag (bear trend) of opzij (range) kan bewegen. De koersbewegingen worden beschouwd als waves. Binnen de 3 richtingen die de markt kan bewegen kunnen 4 waves geëxtrapoleerd worden, die als volgt zijn:

Marktconditie waves

  • Impulse wave – een sterke bullish of bearish beweging die meestal nieuwe hoogte- of dieptepunten in een trend maakt.
  • Take profit wave – dit gebeurt aan het einde van de impulsgolf en kan een retracement zijn – pullback of consolidatie.
  • Reversal wave – het niet maken van een nieuwe high of low, wat meestal gebeurt aan de boven- of onderkant van een trend en een signaal is van een omkering of een diepe retracement van de totale trend.
  • Range wave – deze golf stuitert gewoon op een eerder vastgestelde high en low. Het zijn voornamelijk golven die gewoon zigzaggend heen en weer gaan.

Als we de richting en de golftypes kennen, kunnen we nu zien dat er slechts 4 logische gebieden binnen de markt zijn waarin we een voor geconfigureerde strategie kunnen bouwen of gebruiken. Deze gebieden zijn als volgt:

  • Breakout
  • Swing, Pullback
  • Trend reversal
  • Range

Crypto marktcondities

Onthoud goed, bouw de strategie die past bij de markt. Je kunt niet de markt aanpassen aan je strategie. Dit geldt ook voor het toepassen van de strategie, om de juiste strategie toe te passen voor het type marktconditie. Ook een belangrijke factor in de marktomstandigheden is de snelheid en de kracht waarmee de prijs beweegt, het zogeheten momentum.

Momentum is een richtingskompas naar die volatiliteit. Er zijn dus volatiele trends waarbij de prijs snel opwaarts of neerwaarts beweegt, waardoor er zeer weinig retracements of pullbacks zijn. Er zijn normale trends waarbij de prijs gestaag omhoog of omlaag beweegt, wat zorgt voor diepere retracements, een mooie gestage trend. Dan zijn er volatiele ranges, dit zijn de misleidende bewegende ranges die veel valse breakouts maken.

Als laatste zijn er ‘stille’ ranges, dit is een krappe, langzamer bewegend bereik, een tijd van marktevenwicht. Vergeet niet dat de markt altijd zal moeten terugkomen op een punt van evenwicht.

Het identificeren van de marktomstandigheden is de eerste stap in mijn handelsplan. Voordat ik iets anders doe, neem ik blanco grafieken van de cryptocurrency die ik zoek om te handelen en kijk naar de marktomstandigheden om te zien wat de prijs doet dan zal ik kijken naar een strategie op maat die bij de marktconditie past.