Candlesticks kunnen lezen en begrijpen is noodzakelijk om te kunnen (day)traden met succes. Je kan een candlestick zien als een mini grafiek, hier in kun je de hoogste koers (high), laagste koers (low), openingskoers (open) en slotkoers (close) in aflezen.
Candlesticks worden gebruikt om te kunnen voorspellen welke richting de koers waarschijnlijk op zal gaan. De periode van de candlestick kun je bepalen van 1 minuut tot 1 maand. Wanneer je het lezen van candlesticks beheerst en ze ook kan begrijpen dan kun je succesvol gaan traden met je cryptocurrency. In dit artikel leggen we de basis uit, de rest moet je leren in de praktijk door veel te analyseren en proberen. Als je onze trade signalen wilt ontvangen, klik dan hier.

candlestick uitgelegd in detail
Zoals je op de afbeelding kunt zien heb je twee kleuren candlesticks. De groene betekent een stijging van de koers en een rode een daling. Bij een groene candlestick wordt de hoogste prijs helemaal bovenaan aangegeven, daaronder volgt de prijs waarop hij is gesloten (close). Daar weer onder zie je de openingsprijs met daaronder de laagste prijs. Bij een dalende koers, een rode candlestick zijn de openingsprijs en prijs van sluiten omgedraaid. Een dalende koers betekend namelijk dat hij lager wordt afgesloten dan dat hij opent. De top en bodem van het “steeltje” laat het bereik zijn van de prijs waar hij tussen heeft gezeten.

Welke informatie haal je uit een candlestick?

Door de candlesticks te bestuderen kun je grafiekpatronen herkennen. Er zijn 3 patronen te herkennen.

Voortzettingstrend: de trend gaat op dezelfde manier door.
Besluiteloosheid: Je hebt geen idee welke kant de trend opgaat. De kans is 50-50 op daling en stijging.
Omkeringstrend: De trend keert om, van dalend naar stijgend of andersom.De vier belangrijkste candlestick patronen

Er zijn zoveel patronen die eventueel kunnen wijzen op wat er met de koers gaat gebeuren. Wij zullen de vier belangrijkste bespreken. Wanneer je deze kunt lezen kun je al succesvol traden.

Bullisch Engulfing Candlestick

Bullisch engulfing candlestick
Een bullisch engulfing candlestick is een overbruggende candlestick. Deze wordt gevormd als de prijs hoger en lager is geweest als de prijs van de vorige candlestick, het overbrugt dus beide prijzen van de vorige candlestick.

In dit patroon kun je het volgende aflezen. Je ziet dat de prijs omlaag is gegaan en hier support heeft gekregen en een bullisch (opwaartse) beweging heeft gemaakt en de hoogste prijs van de vorige candlestick heeft gebroken. Dit is vaak een teken van een opwaartse trend en is te herkennen aan een groene candlestick.

Bearisch Engulfing Candlestick

Bearisch engulfing candlestick
Deze candlestick is precies het tegenovergesteld van de bullisch engulfing candlestick. Ook in deze candlestick wordt zowel de high als low van de vorige candlestick overbrugt. Echter is de close lager dan de open (rode candlestick). Deze candlestick geeft het signaal af dat de prijs wellicht zal gaan dalen.

Hammer Reversal Candlestick

Hammer Reversal Candlestick
Deze candlestick zie je meestal op de bodem van een neerwaartse trend of op de top van een opwaartse trend en lijkt op een hamer. Hier heeft hij zijn naam aan te danken. Wanneer je de hammer reversal candlestick tegenkomt is de kans groot dat de trend gaat omkeren. De lengte van de steel houdt in hoe de support of resistance is getest. Hoe langer de steel des te beter is het getest!

Doji Candlestick

doji candlesticks
Deze candlestick laat besluiteloosheid zien. De kans op stijging of daling is 50-50. Een doji candlestick heeft de vorm van een kruis. Wanneer je dit patroon tegen komt zijn de bulls en bears met elkaar aan het “vechten” welke kant de markt op zal gaan. Dit is de reden dat een doji candlestick een kleine body heeft. De open en close liggen namelijk bijna gelijk en heeft een langere steel. Wanneer er een doji candlestick te zien is is het niet de juiste moment om te traden, de markt kan namelijk zomaar eens de verkeerde kant op gaan voor jou.

Hieronder zie je een handige cheatsheet di e enorm handig is bij het traden. Wij hebben hem zelf boven ons werkplek hangen 😉

Candle stick cheat sheet