Broadening (verbredende) tops en bottoms zijn wiggen in prijsactie die naar buiten openen. Ze vertegenwoordigen een toenemende volatiliteit binnen een groter bereik.

Herkennen van de broadening tops & bottoms
Broadening tops en broadening bottoms zien er hetzelfde uit. Broadening tops worden gevormd na prijsstijgingen en broadening bottoms worden gevormd na prijsdalingen. De voorgaande prijsactie bepaalt welk patroon het is.

De patronen worden gevormd door een trendlijn te tekenen aan weerszijden van prijspieken en dalen. We zijn op zoek naar twee touches om beide trendlijnen te vormen. Wanneer er 2 touches op de bovenste trendlijn en 2 touches op de onderste trendlijn zijn dan kunnen we spreken over een geldig patroon

De trendlijnen moeten in tegengestelde richting wijzen, waarbij de breedte daartussen breder wordt. De bovenste trendlijn naar boven, de onderste trendlijn naar beneden.

Vaak zijn de trends in de trendlijn één touche op de bovenste trendlijn daarna één touche op de onderste trendlijn en daarna nogmaals naar de bovenste trendlijn en onderste trendlijn. Hoewel het noodzakelijk is dat de prijsactie het patroon doorkruist, is het niet vereist dat er opeenvolgende touches op de trendlijnen zijn om geldig te zijn.

Strakke pieken en dalen hebben de voorkeur. Hoe groter het patroon, hoe beter. Als er veel “witte ruimte” in het patroon zit, is het lastig om te identificeren.
Broadening Tops & Bottoms

Broadening tops & bottoms traden

Broadening tops & bottoms kunnen zowel naar boven als naar onderen uitbreken. Wanneer de koers voor de 3e keer een touche maakt op de onderste trendlijn is dit een moment om in te stappen.

Heel vaak hebben deze patronen gedeeltelijke stijgingen en gedeeltelijke dalingen die worden gevolgd door een uitbraak. Wanneer de prijs stijgt vanaf de onderste trendlijn en de bovenste trendlijn niet haalt, zal deze waarschijnlijk lager uitbreken. Wanneer de prijs van de bovenste trendlijn daalt en de onderste trendlijn niet haalt, is de uitbraak waarschijnlijk opwaarts. In mijn ervaring zijn gedeeltelijke dalingen meer consistent met het produceren van opwaartse uitbraken dan gedeeltelijke stijgingen bij het produceren van neerwaartse uitbraken. De uitbraak treedt op wanneer de prijs aan de buitenkant van het patroon sluit, boven de bovenste trendlijn of onder de onderste trendlijn.