Broadening (verbredende) wedges zijn één van de reeks grafiekpatronen in de wereld van het traden. We zien deze patronen helaas weinig terug in charts die online staan. Dat is best jammer want net als met een falling wedge of een ascending triangle kun je met de broadening wedges leuke profits boeken.

De ascending broadening wedge

De ascending broadening wedge (de stijgende wig) is de eerste van de zes patronen die we bespreken. In de charts kunnen we heel wat broadening wedges spotten. Deze patronen kunnen je een risico en beloning strategie bieden. Het verbreden van het patroon suggereert een toenemende prijsvolatiliteit en toenemende volume.

Herkennen van de ascending broadening wedge
Prijs maakt een dieptepunt en stijgt. We volgen dan de prijs terwijl deze vanaf het laagste punt stijgt. We zijn op zoek naar hogere hoogtepunten en hogere dieptepunten in een klein bereik.
De hogere hoogtepunten vormen een stijgende trendlijn, dit vormt de bovengrens van ons patroon. De hogere dieptepunten maken een lagere stijgende trendlijn, dit vormt de ondergrens van ons patroon.
Met de Ascending Broadening Wedge formatie zijn we op zoek naar drie pieken en drie dalen met toppen en bodems die de trendlijnen vormen. Bij drie raakvlakken aan beide zijde is het patroon geldig.
Zowel de bovenste als de onderste trendlijn zouden moeten stijgen. De bovenste trendlijn zou steiler moeten stijgen dan de onderste trendlijn en aldus de verbredende wig vormen.
Lange en brede patronen werken beter dan korte en smalle patronen.

Ascending broadening wedge

De ascending broadening wedge traden
Ascending broadening wedge neigen ertoe om uit te breken in de richting van de vorige prijsactie en fungeren dus als voortzetting van deze beweging.

Je kunt dit patroon op een aantal manieren traden.

Zodra we de twee trendlijnen met de drie prijsaanrakingen aan weerszijden hebben vastgesteld, kunnen we binnen de patronen zelf handelen, en swingtrades van de onderste trendlijn naar de bovenste trendlijn en omgekeerd uitvoeren.

Prijs maakt bijvoorbeeld de derde dal en raakt de voorlopige trendlijn (gemaakt door de eerste twee dallen), wat het patroon bevestigt. Dit zou een instap moment kunnen zijn, je take profit target zou dan de bovenste trendlijn zijn. Plaats in dit geval altijd een strakke stoploss net onder de onderste trendlijn.Een ander manier is de opwaartse breakout traden. Als de swing van de onderste naar de bovenste trendlijn wordt gevolgd, moet de prijs hoger dan de derde raakvlak op de bovenste trendlijn sluiten. Dit zou een instapmoment kunnen zijn zoals je in de afbeelding kunt zien.
Je take profit target is de volledige hoogte van het patroon, van het laagste punt tot het hoogste punt van het patroon.
Pas op voor prijsomkering bij de bovenste trendlijn bij de vierde aanraking.