Risicomanagement is het belangrijkste en meest onbegrepen onderwerp bij cryptotrading. De tips in dit artikel gaan over het effectief beheren van risico’s en het voorkomen van grote verliezen.

1. Stop loss
Een stop-loss is bedoeld om het verlies van een belegger op een positie die een ongunstige beweging maakt, te beperken. Een belangrijk voordeel van het gebruik van een stop-loss order is dat je de trade niet dagelijks hoeft te monitoren. Een stop-loss moet gebaseerd en onderbouwd zijn op technische analyse. Een stop loss plaats je op een invalidation level. Dit is het koerspunt dat jouw trade niet meer legit is.

2. Verwmijd leverage
De meest voorkomende groep traders die ik tegenkomn en gebruik maakt van een hoge leverage zijn de NIEUWE en onervaren traders. Vermijd het gebruik van leverage, tenzij je jaren ervaring hebt in traden en een hoog slagingspercentage hebt. Anders is het gokken.

3. Een exitstrategie hebben
Weten wanneer je moet uitstappen is net zo belangrijk als weten wanneer je erin moet gaan. Het openhouden van een winnende positie om winsten te accumuleren kan eindigen met een marktomkering die alle winsten als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.

4. Vermijd over trading
Ook NIEUWE traders openen vaak te veel trades. Ze zijn bang dat ze kansen zullen missen als ze niet constant in de markt zijn. De realiteit is dat je vaker aan de zijlijn moet staan en moet wachten op het perfecte moment om een trade te openen.

5. Staar je niet blind op je winsten en verliezen
Mensen die dit wel doen ervaren een golf van emoties. Zolang je een stop loss hebt ingesteld en je je aan de handelsregels houdt, ben je beschermd.

6. Leer technische analyse maken
Mensen als George Soros zijn niet toevallig de grootste investeerders geworden. Ze ontwikkelden sterke technische analysevaardigheden door jaren van onderzoek. Het begrijpen van markten door middel van een technisch perspectief zal jou helpen om risico’s te verminderen.

7. Positie grote
Als je ’s nachts slapeloos wordt door je grote omvang van je positie, ben je waarschijnlijk over belegd. Het is het beste om te voorkomen dat je helemaal all in gaat met je kapitaal.