10 veelvoorkomende fouten met crypto traden

1. Het niet eenvoudig houden
“You don’t need to be a rocket scientist. Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with 130 IQ.” – Warren Buffett

Een grote fout die veel crypto traders maken is het traden van een strategie die te ingewikkeld is voor hen om te traden.
Hou het simpel. De meeste traders maken het handelen meestal te ingewikkeld.

Hoe kun je het dan eenvoudig houden?
Bijvoorbeeld, handel in prijsactie en houd je aan een paar cryptocurrencys en twee tijdsframes.
Neem trades in de richting van de trend op een daggrafiek en gebruik een intra-day chart om de entry te bevestigen. Simpel gezegd, als de daily chart een stijgende trend laat zien, wacht dan op de intraday chart om te bevestigen met een bullish signaal.

2. Not cutting losses
“The elements of good trading are: (1) cutting losses, (2) cutting losses, and (3) cutting losses. If you can follow these three rules, you may have a chance.” – Ed Seykota

“When I get hurt in the market, I get the hell out. It doesn’t matter at all where the market is trading. I just get out, because I believe that once you’re hurt in the market, your decisions are going to be far less objective than they are when you’re doing well… If you stick around when the market is severely against you, sooner or later they are going to carry you out.” – Randy McKay

Een verliezende trade moet alleen rijden naar stoploss positie. Het verplaatsen van de stoploss wanneer je in een trade zit (behalve bij het halen van een target als dat je strategie is) of helemaal geen stoploss zetten is een slechte gewoonte en zou verboden moeten worden!

Verminder je verliezen en laat ze nooit te lang rijden.
Maar zoals ik al zei – je kunt je verliezen ook niet te vroeg beperken. Sommige traders zullen meestal enorme hoeveelheden geld verliezen omdat ze hun handel nooit laten uitspelen. Als je de fout maakt om stops te dichtbij te zetten, zul je in een situatie terechtkomen waarin je wordt tegengehouden voor een verlies, zelfs voordat de markt de kans heeft gehad om het in jouw voordeel te veranderen.
Je zou het juiste handelsidee gehad kunnen hebben, maar door het plaatsen van de stoploss te dicht bij, zal je worden uitgestopt met verlies, zelfs voordat de verwachte beweging gebeurt. Probeer bij het plaatsen van een stoploss altijd twee obstakels te hebben voordat de koers je stoploss prijs bereikt. Dus plaats jouw stoploss zodat je niet steeds wordt uitgestopt, maar geef jezelf ook een goede risico-rendementsverhouding (makkelijker gezegd dan gedaan).

3. Vroegtijdig winst nemen
“Most of the time trailing stops are more profitable than profit targets. We need the big wins to pay for the losing trades. Trends tend to go farther than anyone anticipates.”

Een winstgevende handelsstrategie kan onrendabel worden als je winst te vroeg neemt. De beste manier om met dit probleem om te gaan is om een stoploss order en een take profit order in te voeren bij het plaatsen van de order en vervolgens er niet meer naar kijken (pc uit en iets anders gaan doen). Je kunt er ook voor kiezen een trailing stoploss order te gebruiken.

4. Nemen van teveel risico’s
“I’m always thinking about losing money as opposed to making money. Don’t focus on making money, focus on protecting what you have” – Paul Tudor Jones

Je zult nooit op voorhand weten wat de uitkomst van een trade is, hoe goed die er ook uitziet. Elke trade is uniek, daarom riskeer je bij elke trade slechts een bepaald bedrag van jouw gehele trading stack.

De meeste (ervaren) traders zullen nooit meer dan 1-2% van hun kapitaal riskeren op een enkele trade. Door deze methode te gebruiken, zorg je ervoor dat in het geval van een verlies het bedrag niet te groot is en dat je gewoon verder kunt blijven traden.
Het is een overtuiging onder traders dat een goede trader niet meer dan twee procent risico neemt van de gehele trading stack in slechts een enkel trade. De twee procent is echt de absolute maximum.

De logica hierachter is het feit dat zelfs als je een hoog winnend percentage van zeg 70% hebt, je nog steeds een verliesvolgorde van 10 verliezen kunt krijgen. Afhankelijk van hoeveel je riskeert op elke trade zal de drawdown er heel anders uitzien en alleen wie weinig riskeert zal dit soort drawdown overleven.

5. Geen trading journal hebben
Het bijhouden en het beoordelen van jouw trades is een belangrijke aspect om succesvol te kunnen traden. Het zou een gewoonte moeten worden als je echt van plan bent om succesvol te worden in het traden. Je zult zien dat wanneer je de trades analyseert je mogelijkheden zult ontdekken om jouw trades te verbeteren.

6. Emoties niet onder controle hebben
“The key to trading success is emotional discipline. If intelligence were the key, there would be a lot more people making money trading… I know this will sound like a cliché, but the single most important reason that people lose money in the financial markets is that they don’t cut their losses short.” – Victor Sperandeo

Het is erg belangrijk dat je een goede mindset hebt als je handelt – een open mindset waarbij je altijd kansen ziet in de markt en verantwoordelijkheid neemt voor al je acties. Ik raad je ten zeerste aan om Trading In The Zone van Mark Douglas te lezen, een van de beste handelsboeken voor beginners om meer te leren over handelspsychologie en -mentaliteit. Deze boek en vele andere zijn te vinden in onze VIP gedeelte van de Discord server.

De meeste mensen raken in paniek bij het eerste teken dat de trade zich tegen hen keert. Dit is iets wat je vaak zult zien in live trading omdat er psychologische druk is wanneer je met echt geld handelt in vergelijking met wanneer je met nepgeld trade op een demorekening.
De freak-out reactie is een probleem dat je moet leren aanpakken. De handel zal zich tegen je keren. Maar omdat deze transacties kunnen omkeren en winnaars kunnen worden, moet je jouw vooraf geplande trades laten uitspelen.

7. Overtrading
“You don’t need to trade often. If you can catch one or two moves to the targets during the day with good size, you can make a good living and keep trading costs down.”

Overtrading gaat hand in hand met het niet hebben van geduld. Als je geen set-up hebt, handel dan niet. Wacht tot jouw setup voorbij komt en trade die dan zonder te aarzelen. Overtrading kan ook zijn dat je jouw posities te snel verlaat, je moet geduld hebben wanneer je in een trade zit, zodat de trade het vooraf bepaalde doel bereikt.

8. Geen geduld
‘’Money is made by sitting, not trading.” – Jesse Livermore

Alles begint met geduld. Neem de tijd om nieuwe strategieën en handelsgewoontes te oefenen met behulp van een demorekening. Door het maken van de fouten zal de demo papierhandel je zeker in staat stellen om in het spel te blijven. Als je direct wilt handelen op een live rekening, doe het dan maar met een klein bedrag. Je leert immers met 100 dollar evenveel als met 10K aan leergeld. Stop niet gelijk je hele vermogen erin, 1 fout kan je vermogen doen wegvagen.

Proberen om grote verliezen terug te verdienen (wraakhandel) is één van de ergste dingen die een handelaar kan doen, omdat het vaak meer geld doet verliezen. Het is aan te raden om een maximaal verlies per dag in te stellen. Als de maximale limiet die je hebt ingesteld is bereikt, moet je stoppen met traden om je stack te beschermen.

9. Je plan niet volgen
“The goal of a successful trader is to make the best trades.” – Alexander Elder

Sommige traders willen meerdere strategieën tegelijk handelen. Ze denken dat het hen zal helpen om meer geld te verdienen. De meest succesvolle handelaren gebruiken echter maar een paar handelsstrategieën. Het doel is om handelsstrategieën te gebruiken die je vertrouwt met het traden. Beheers één strategie helemaal van top tot teen en richt je op het maken van de beste transacties, ongeacht de huidige marktsituatie. Zodra je één strategie onder de knie hebt, kunt je verder gaan kijken naar andere handelsstrategieën en eventueel implementeren in jouw eigen tradingstyle.

10. Geen handelsplan
“A peak performance trader is totally committed to being the best and doing whatever it takes to be the best. He feels totally responsible for whatever happens and thus can learn from mistakes. These people typically have a working business plan for trading because they treat trading as a business.” – Van K. Tharp

Als je een handelsplan hebt, weet je altijd hoe je in de markt moet handelen en waar je jouw trades moet plaatsen, je winsten moet nemen en je verliezen moet beperken. Jow handelsplan bestaat voornamelijk uit een of meer strategieën met trading rules die je moeten helpen om te profiteren van de handel.

Het hebben van een handelsplan maakt handelen gemakkelijk en het neemt de spanning, de angst en de complexiteit van het handelen weg. Wanneer je geen handelsplan heeft, zul je waarschijnlijk een nieuwe strategie willen uitproberen zodra de strategie die je op dat moment verhandelt “stopt” met werken.

De meeste traders zullen meestal elke week of maand van de ene naar de andere strategie springen. Jij wilt dus een beproefde tradingstrategie op basis van koersactie uitvoeren. Wanneer je voortdurend van de ene strategie naar de andere springt in de hoop de Heilige Graal te vinden, dan stuit je constant op valse hoop. Het resultaat van dit eindeloze rondspringen is dat je geld verliest. Je moet nooit van strategie wisselen vanwege een korte reeks losses. Wat je nodig hebt is inzet en discipline als je van plan bent om een succesvolle trader te worden.